Jogurt kao velika pomoć alergičnima na polen

Probiotici su rješenje

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaka četvrta osoba na svijetu pati od alergije na polen. Stoga, radi se o veoma značajnom zdravstvenom poremećaju, kojim je pogođeno skoro dvije milijarde ljudi na Planeti, pa je to više nego dovoljan razlog za razna istraživanja koja imaju za cilj da smanje ovu neugodnu pojavu koju donosi proljeće.

Jogurt kao velika pomoć alergičnima na polen
Foto: Unsplash

Pored stalnih terapija koje smanjuju ove neugodne simptome, postoje i drugi, pametniji načini sprječavanja ovog zdravstvenog problema. Jedan od njih su otkrili istraživači sa Medicinskog fakulteta u Tennesseeju.

Radilo se o opsežnom istraživanju u kom je učešće uzelo 1900 osoba, a cilj je bio da se potvrdi njihova teorija da konzumiranje jogurta može ublažiti simptome alergije na polen. Ključ je u probioticima kao osnovnim i najvažnijim sastavnim elementima jogurta, koji svojim prisustvom u organizmu dokazano potiču jačanje imuniteta. 

Ova teza američkih naučnika tokom pomenutog istraživanja, pokazala se zaista tačnom, a pozitivni efekti ostvareni su kod svake pete osobe koja pati od alergije na polen.

Stoga, sve osobe koje dolaskom proljeća počinju osjećati svrbež očiju ili grla, počinju kihati i počne im curiti nos, najmanje što mogu probati je to da u ishranu češće uključe konzumaciju jogurta.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak