5 zdravstvenih problema koje liječi limunada

Korisni savjeti

Pita od limuna, pileće meso u sosu od limuna ili limunada? Ovo posljednje će vam vjerovatno najbolje pomoći da ojačate imunitet, od velike je pomoći u borbi protiv hroničnih oboljenja i od malaksalosti. Mnogi kažu da je najzdravija namirnica, i to zbog činjenice što sadrži vitamin C, ali i ostale sastojke kao što je bioflavonoid, pektin, folnu kiselina, vitamin A, B1, B6, kalcijum, magneizujum i fosfor.


Ako ne želite konzumirati limunadu zbog priča kako ona šteti zubnoj gleđi, poslušajte ovaj savjet. Nakon što ispijete limunadu, usta isperite vodom, sačekajte 30 minuta i onda operite zube pastom.

Donosimo vam pet problema koje možete riješiti domaćom limunadom.

1. Bubrežni kamenac.
Pojavljuje se kada mokraća sadrži previše soli, i nedovoljno potrebnih supstanci kao što je citrat. Limunov sok sadrži limunsku kiselinu, oko osam procenata, i zbog toga je dobar za filtraciju bubrega, gdje je preporučljivo da se popije pola čaše cijeđenog soka od limuna razrijeđenog sa sedam čaša vode. Možete ga zasladiti vještačkim sladilima, i da ga konzumirate svaki dan. Osim toga, trbali bi umanjiti unos soli u organizam, i povećati unos ribe i vode.

2. Artritis.
Kiselina koja se nalazi u većini tkiva, pa tako i u zglobovima se kristalizira u natrium urat, u 95% slučajeva, što uzrokuje artritis. Kako bi se umanjila bol, ukočenost i upala, sok od limuna može biti jako koristan. Iscjedite sok od polovine limuna u jednu čašu vode, i popijte to prije jela. Pijte limunadu, nezaslađenu, tokom čitavog dana, prije svakog obroka, kako i pred spavanje.

3. Dijareja.
Može biti prouzrokovana brojnim faktorima, kao nedovoljan unos tečnosti u organizam, ili previše unosa mliječnih proizvoda. Za liječenje dijareje, jednu kašiku soka od limuna promješajte u čašu tople vode. Dodajte i jednu kašiku meda, i konzumirajte to par puta tokom dana.


4. Osjetljiv želudac.
Pojeli ste ogroman obrok, a to šteti vašem želucu. Ako vas muči kiselina i nadutost, trebali biste uzeti nešto što će vam pomoći u procesu varenja hrane, a to je kiselina koju sadrži limunov sok. Izmješajte sok od pola limuna, i pola kašikice sode bikarbone u čašu vode, i popijte to. Djeluje.

5. Bol u grlu.
Limunska kiselina i vitamin C daju limunu antibakterijsko svojstvo, što pomaže u ublažavanju upala. Limunov sok isto tako ojačava imunitet. Naredni put kada vas grlo bude grebalo, potrudite se da bol ublažite i izbacite bakterije uz pomoć limuna. Iscjedite sok od limuna u jednu čašu. Nadopunite je toplom vodom i dobro izmješajte. Konzumirajte tu tečnost nekoliko puta dnevno.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak