Kada su u pitanju namazi, moramo biti iskreni pa priznati da je velika većina njih koji se najčešće koriste prilično nezdravi, bilo da sadrže velike količine zasićenih masnoća ili su bazirani na šećeru. Zbog toga, ali i zbog učestalosti korištenja takvih namirnica, pravi potez bi bio pronalazak idealnog namaza, a humus je je upravo takav.
Hummus: Najzdraviji namaz na svijetu
Napravite samiNamaz koji nam dolazi sa Bliskog istoka ili tačnije iz Libana, a predstavlja neku vrstu paštete, bolje rečeno najzdravije paštete koju možete priuštiti svom želucu. Baziran je na leblebijama (slanutku), a tu je još cijeli niz zdravih namirnica kakvo je maslinovo ulje, tahin (susamova pasta), bijeli luk i limun.
Pravi se tako što se štapnim mikserom ili na neki drugi način izmiješaju sljedeći sastojci:
- 400 grama kuhanih i ocijeđenih leblebija
- 2 čajne kašike tahina
- 3 čajne kašike maslinovog ulja
- 3 čajne kašike limunovog soka
- češanj bijelog luka
- prstohvat soli
Nakon što smo naučili kako se pravi sada obratimo pažnju na pozitivna svojstva koje elementi hummusa ostavljaju na ljudski organizam. Naime, leblebije osim toga što su dobar izvor vlakana, dokazano snižavaju holesterol, sadrže željeza duplo više nego meso, te sadrže značajne količine magnezija i kalcija.
Tahin, odnosno sam susam od čijih sjemenki je napravljen bogat je preporučenim nezasićenim masnim kiselinama koje održavaju elastičnost arterija, a osim toga sadrže i cijeli niz vitamina: A, B1, B6, E. Od minerala tu su kalij, kalcij, magnezij, natrij, cink i željezo.