Već u nekoliko navrata smo spominjali pozitivne efekte koje čuveni indijski začin kurkuma ima na ljude, a sada su naučnici došli i do novog otkrića vezanog za ovu specifičnu namirnicu.
Želite imati bolje pamćenje? Jedite kurkumu
Indijski začinKurkuma ili indijski šafran, ili žuti korijen, kako još nazivaju ovaj začin, u stvari je biljka koja potiče iz porodice đumbirovki, te iz čijeg korijena se dobija čuveni začin.
Upravo taj začin je bio u centru naučnog istraživanja održanog na Tajlandu, a rezultati su pomalo iznenadili i same naučnike.
Oni su analizirali sposobnosti pamćenja muškaraca i žena starijih od 60 godina, a kojima je dijagnosticiran dijabetes. Naime, poznato je da dijabetes u srednjem stadiju razvitka izaziva smanjenje volumena mozga, što kasnije dovodi do gubitka pamćenja i smanjenja moždanih sposobnosti.
Upravo se kurkuma pokazala kao odličan način da se poboljša moždana aktivnost, a ono što je u istraživanju zaključeno je to da svega 1 gram kurkume uz doručak ostvaruje pomenuti efekat. Pomenuto istraživanje je objavljeno u "Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition" magazinu.