Zdrava biljka

Ruzmarin - opojan i zdrav

Piše: Body.ba

Petak, 25.10.2013.

Ruzmarin je jedna od onih biljki koju prosto morate imati u svojoj kuhinji. Ruzmarin je svjetski prepoznatljiva biljka koja obogaćuje naše zdravlje  sa antioksidansima i esencijalnim kiselinama. Pored svojih kulinarskim i zdravstvenih beneficija, kao i samog cvijeta i listova koji se koriste za dekorisanje, ruzmarin ima i mnoge druge pozitivne strane.

Zdravstvene beneficije ruzmarina
List ruzmarina sadrži fito hemikalije koje su poznate po spriječavanju zaraznih bolesti i poboljšavaju zdravlje općenito. Dijelovi biljke, naročito cvjetovi sadrže fenolični antioksidans (ruzmarinska kiselina) kao i mnoge druge esencijelane kiseline kao cineol, borneol, bornil acetat i mnoge druge. Ovi sastojci imaju antialergijsko i antiseptično svojstvo. Listovi ruzmarina pružaju 131 kalorija na 100 grama, a ne sadže holesterol. Ruzmarin sadrži veliku količinu vitamina A. Nekoliko listova dnevno može pridonjeti puno vašem zdravlju. Vitamin A je dobar za čuvanje pluća i usne šupljine. Biljka je bogata i željezom, sadrži 6,65 miligrama na 100 grama svježih listova. Željezo je bitna komponenta za hemoglobin u crvenim krvnim zrncima.

Medicinska svrha ruzmarina
- Ruzmarinska kiselina, prirodni polifenol antioksidans koji se nalazi u ruzmarinu ima antibakterijske i antioksidansne funkcije. Druge poznate biljke, kao što je nana, origano isto sadrže zavidan nivo ruzmarinske kiseline.


- Ruzmarinsko ulje, koje se destilira od cvjetova ruzmarina, sadrži esencijalne masti kao kamfen, cineol, borneol, bornil acetit i druge. Ovi sastojci su poznati po tome što sadrže tonik, astrigent, dijaforetik i stimulant.

- Njegovo biljno ulje se koristi za liječenje reume.

- Čaj od ruzmarina je prirodan lijek za glavobolju i depresiju.

Upotreba u kulinarstvu
- Svježi ili sušeni ruzmarin se koristi u mediteranskoj kuhinji, i dio je brojnih recepata.

- Biljka se koristi u salatama, supama, i brojnim receptima za pripremu mesa.

- Čaj od ruzmarina je popularno piće u mediteranskog regionu.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare

BlaBla

>Trik za uništavanje pesticida sa voća i povrća

Jednostavno i efikasno

Trik za uništavanje pesticida sa voća i povrća

Umjetna đubriva i pesticidi se u sve većoj mjeri primjenjuju u proizvodnji hrane, pa samim tim se i iz dana u...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Problem u najavi: Proizvođačima ponestaje kakaovca

Jedemo previše čokolade

Problem u najavi: Proizvođačima ponestaje kakaovca

Omiljena namirnica koju voli cijeli svijet, mogla bi uskoro postati samo privilegija jako imućnih baš kao i...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Kako isjeckati bananu?

Saznajte

Kako isjeckati bananu?

Iznenadit ćete se kad shvatitie da bananu možete isjeći još dok je u kori, neoguljena. Ako želimo podjeliti...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Čišćenje nara bez muke i prljanja cijele kuhinje

Brzo i jednostavno

Čišćenje nara bez muke i prljanja cijele kuhinje

Iako je poznato da nar spada u sami vrh liste najzdravijeg voća koje možemo kupiti, on se ipak rijetko nalazi...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)