Zdrava biljka

Ruzmarin - opojan i zdrav

Piše: Body.ba

Petak, 25.10.2013.

Ruzmarin je jedna od onih biljki koju prosto morate imati u svojoj kuhinji. Ruzmarin je svjetski prepoznatljiva biljka koja obogaćuje naše zdravlje  sa antioksidansima i esencijalnim kiselinama. Pored svojih kulinarskim i zdravstvenih beneficija, kao i samog cvijeta i listova koji se koriste za dekorisanje, ruzmarin ima i mnoge druge pozitivne strane.

Zdravstvene beneficije ruzmarina
List ruzmarina sadrži fito hemikalije koje su poznate po spriječavanju zaraznih bolesti i poboljšavaju zdravlje općenito. Dijelovi biljke, naročito cvjetovi sadrže fenolični antioksidans (ruzmarinska kiselina) kao i mnoge druge esencijelane kiseline kao cineol, borneol, bornil acetat i mnoge druge. Ovi sastojci imaju antialergijsko i antiseptično svojstvo. Listovi ruzmarina pružaju 131 kalorija na 100 grama, a ne sadže holesterol. Ruzmarin sadrži veliku količinu vitamina A. Nekoliko listova dnevno može pridonjeti puno vašem zdravlju. Vitamin A je dobar za čuvanje pluća i usne šupljine. Biljka je bogata i željezom, sadrži 6,65 miligrama na 100 grama svježih listova. Željezo je bitna komponenta za hemoglobin u crvenim krvnim zrncima.

Medicinska svrha ruzmarina
- Ruzmarinska kiselina, prirodni polifenol antioksidans koji se nalazi u ruzmarinu ima antibakterijske i antioksidansne funkcije. Druge poznate biljke, kao što je nana, origano isto sadrže zavidan nivo ruzmarinske kiseline.


- Ruzmarinsko ulje, koje se destilira od cvjetova ruzmarina, sadrži esencijalne masti kao kamfen, cineol, borneol, bornil acetit i druge. Ovi sastojci su poznati po tome što sadrže tonik, astrigent, dijaforetik i stimulant.

- Njegovo biljno ulje se koristi za liječenje reume.

- Čaj od ruzmarina je prirodan lijek za glavobolju i depresiju.

Upotreba u kulinarstvu
- Svježi ili sušeni ruzmarin se koristi u mediteranskoj kuhinji, i dio je brojnih recepata.

- Biljka se koristi u salatama, supama, i brojnim receptima za pripremu mesa.

- Čaj od ruzmarina je popularno piće u mediteranskog regionu.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare

BlaBla

>Ovako danas izgleda dječak sa Kinder čokolade

51-godišnji kamerman

Ovako danas izgleda dječak sa Kinder čokolade

Svi smo dobro zapamtili lice dječaka prelijepog osmijeha i bijelih zuba, koji je decenijama krasio omote...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (1)

>Kada bebe prvi put probaju limun

Preslatko

Kada bebe prvi put probaju limun

Mala djeca i limun, kombinacija su koju roditelji jako često bilježe video zapisima, budući da je svima jasno...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)