Zdrava biljka

Ruzmarin - opojan i zdrav

Piše: Body.ba

Petak, 25.10.2013.

Ruzmarin je jedna od onih biljki koju prosto morate imati u svojoj kuhinji. Ruzmarin je svjetski prepoznatljiva biljka koja obogaćuje naše zdravlje  sa antioksidansima i esencijalnim kiselinama. Pored svojih kulinarskim i zdravstvenih beneficija, kao i samog cvijeta i listova koji se koriste za dekorisanje, ruzmarin ima i mnoge druge pozitivne strane.

Zdravstvene beneficije ruzmarina
List ruzmarina sadrži fito hemikalije koje su poznate po spriječavanju zaraznih bolesti i poboljšavaju zdravlje općenito. Dijelovi biljke, naročito cvjetovi sadrže fenolični antioksidans (ruzmarinska kiselina) kao i mnoge druge esencijelane kiseline kao cineol, borneol, bornil acetat i mnoge druge. Ovi sastojci imaju antialergijsko i antiseptično svojstvo. Listovi ruzmarina pružaju 131 kalorija na 100 grama, a ne sadže holesterol. Ruzmarin sadrži veliku količinu vitamina A. Nekoliko listova dnevno može pridonjeti puno vašem zdravlju. Vitamin A je dobar za čuvanje pluća i usne šupljine. Biljka je bogata i željezom, sadrži 6,65 miligrama na 100 grama svježih listova. Željezo je bitna komponenta za hemoglobin u crvenim krvnim zrncima.

Medicinska svrha ruzmarina
- Ruzmarinska kiselina, prirodni polifenol antioksidans koji se nalazi u ruzmarinu ima antibakterijske i antioksidansne funkcije. Druge poznate biljke, kao što je nana, origano isto sadrže zavidan nivo ruzmarinske kiseline.


- Ruzmarinsko ulje, koje se destilira od cvjetova ruzmarina, sadrži esencijalne masti kao kamfen, cineol, borneol, bornil acetit i druge. Ovi sastojci su poznati po tome što sadrže tonik, astrigent, dijaforetik i stimulant.

- Njegovo biljno ulje se koristi za liječenje reume.

- Čaj od ruzmarina je prirodan lijek za glavobolju i depresiju.

Upotreba u kulinarstvu
- Svježi ili sušeni ruzmarin se koristi u mediteranskoj kuhinji, i dio je brojnih recepata.

- Biljka se koristi u salatama, supama, i brojnim receptima za pripremu mesa.

- Čaj od ruzmarina je popularno piće u mediteranskog regionu.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare

BlaBla

>Godinu nakon poroda samo jedna trećina žena smrša

Rezultati studije

Godinu nakon poroda samo jedna trećina žena smrša

Općeprihvaćeni mit da žene tokom trudnoće trebaju jesti za dvoje, ne samo da nije naučno potvrđen, nego...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Kako oguliti naranču?

Saznajte

Kako oguliti naranču?

Ako ste se do sada sve vrijeme mučili sa narančom i guljenjem, i trudili se da vam dijelovi nakon guljenja...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Trik za uništavanje pesticida sa voća i povrća

Jednostavno i efikasno

Trik za uništavanje pesticida sa voća i povrća

Umjetna đubriva i pesticidi se u sve većoj mjeri primjenjuju u proizvodnji hrane, pa samim tim se i iz dana u...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Problem u najavi: Proizvođačima ponestaje kakaovca

Jedemo previše čokolade

Problem u najavi: Proizvođačima ponestaje kakaovca

Omiljena namirnica koju voli cijeli svijet, mogla bi uskoro postati samo privilegija jako imućnih baš kao i...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)