Zdrava biljka

Ruzmarin - opojan i zdrav

Piše: Body.ba

Petak, 25.10.2013.

Ruzmarin je jedna od onih biljki koju prosto morate imati u svojoj kuhinji. Ruzmarin je svjetski prepoznatljiva biljka koja obogaćuje naše zdravlje  sa antioksidansima i esencijalnim kiselinama. Pored svojih kulinarskim i zdravstvenih beneficija, kao i samog cvijeta i listova koji se koriste za dekorisanje, ruzmarin ima i mnoge druge pozitivne strane.

Zdravstvene beneficije ruzmarina
List ruzmarina sadrži fito hemikalije koje su poznate po spriječavanju zaraznih bolesti i poboljšavaju zdravlje općenito. Dijelovi biljke, naročito cvjetovi sadrže fenolični antioksidans (ruzmarinska kiselina) kao i mnoge druge esencijelane kiseline kao cineol, borneol, bornil acetat i mnoge druge. Ovi sastojci imaju antialergijsko i antiseptično svojstvo. Listovi ruzmarina pružaju 131 kalorija na 100 grama, a ne sadže holesterol. Ruzmarin sadrži veliku količinu vitamina A. Nekoliko listova dnevno može pridonjeti puno vašem zdravlju. Vitamin A je dobar za čuvanje pluća i usne šupljine. Biljka je bogata i željezom, sadrži 6,65 miligrama na 100 grama svježih listova. Željezo je bitna komponenta za hemoglobin u crvenim krvnim zrncima.

Medicinska svrha ruzmarina
- Ruzmarinska kiselina, prirodni polifenol antioksidans koji se nalazi u ruzmarinu ima antibakterijske i antioksidansne funkcije. Druge poznate biljke, kao što je nana, origano isto sadrže zavidan nivo ruzmarinske kiseline.


- Ruzmarinsko ulje, koje se destilira od cvjetova ruzmarina, sadrži esencijalne masti kao kamfen, cineol, borneol, bornil acetit i druge. Ovi sastojci su poznati po tome što sadrže tonik, astrigent, dijaforetik i stimulant.

- Njegovo biljno ulje se koristi za liječenje reume.

- Čaj od ruzmarina je prirodan lijek za glavobolju i depresiju.

Upotreba u kulinarstvu
- Svježi ili sušeni ruzmarin se koristi u mediteranskoj kuhinji, i dio je brojnih recepata.

- Biljka se koristi u salatama, supama, i brojnim receptima za pripremu mesa.

- Čaj od ruzmarina je popularno piće u mediteranskog regionu.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare

BlaBla

>Uživanje u SFF-u uz nezamjenljiv okus Plazma keksa

Srebreni sponzor SFF-a

Uživanje u SFF-u uz nezamjenljiv okus Plazma keksa

Brend Plazma, koji s ponosom podržava kulturne događaje i učestvuje u unapređenju umjetnosti, je ove godine...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Poraz na Olimpijadi prebolio uz brdo "junk" hrane

Razočarani Australac

Poraz na Olimpijadi prebolio uz brdo "junk" hrane

Poznato je da tokom priprema vrhunski sportaši zbog žestine treninga nekada tokom dana unose i po 10.000...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Kako pronaći lažni med i raskrinkati varalice

Par načina

Kako pronaći lažni med i raskrinkati varalice

Činjenica da čak 76 posto meda koji se nalazi na tržištu, u svom sastavu sadrži hemikalije, odnosno nije...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Greške kojima sebi otežavamo podnošenje vrućine

Kako se rashladiti?

Greške kojima sebi otežavamo podnošenje vrućine

Tokom vrućih ljetnih dana, potpuno prirodno je to da posežemo za što je moguće hladnijim pićima, kako bi...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)