Zdrava biljka

Ruzmarin - opojan i zdrav

Piše: Body.ba

Petak, 25.10.2013.

Ruzmarin - opojan i zdrav

Ruzmarin je jedna od onih biljki koju prosto morate imati u svojoj kuhinji. Ruzmarin je svjetski prepoznatljiva biljka koja obogaćuje naše zdravlje  sa antioksidansima i esencijalnim kiselinama. Pored svojih kulinarskim i zdravstvenih beneficija, kao i samog cvijeta i listova koji se koriste za dekorisanje, ruzmarin ima i mnoge druge pozitivne strane.

Zdravstvene beneficije ruzmarina
List ruzmarina sadrži fito hemikalije koje su poznate po spriječavanju zaraznih bolesti i poboljšavaju zdravlje općenito. Dijelovi biljke, naročito cvjetovi sadrže fenolični antioksidans (ruzmarinska kiselina) kao i mnoge druge esencijelane kiseline kao cineol, borneol, bornil acetat i mnoge druge. Ovi sastojci imaju antialergijsko i antiseptično svojstvo. Listovi ruzmarina pružaju 131 kalorija na 100 grama, a ne sadže holesterol. Ruzmarin sadrži veliku količinu vitamina A. Nekoliko listova dnevno može pridonjeti puno vašem zdravlju. Vitamin A je dobar za čuvanje pluća i usne šupljine. Biljka je bogata i željezom, sadrži 6,65 miligrama na 100 grama svježih listova. Željezo je bitna komponenta za hemoglobin u crvenim krvnim zrncima.

Medicinska svrha ruzmarina
- Ruzmarinska kiselina, prirodni polifenol antioksidans koji se nalazi u ruzmarinu ima antibakterijske i antioksidansne funkcije. Druge poznate biljke, kao što je nana, origano isto sadrže zavidan nivo ruzmarinske kiseline.


- Ruzmarinsko ulje, koje se destilira od cvjetova ruzmarina, sadrži esencijalne masti kao kamfen, cineol, borneol, bornil acetit i druge. Ovi sastojci su poznati po tome što sadrže tonik, astrigent, dijaforetik i stimulant.

- Njegovo biljno ulje se koristi za liječenje reume.

- Čaj od ruzmarina je prirodan lijek za glavobolju i depresiju.

Upotreba u kulinarstvu
- Svježi ili sušeni ruzmarin se koristi u mediteranskoj kuhinji, i dio je brojnih recepata.

- Biljka se koristi u salatama, supama, i brojnim receptima za pripremu mesa.

- Čaj od ruzmarina je popularno piće u mediteranskog regionu.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare

BlaBla

>Čaša hladne vode nakon obroka - Jako opasna navika

Opasnost po zdravlje

Čaša hladne vode nakon obroka - Jako opasna navika

Iskreno teško je pronaći osobu koja ispijanje čaše hladne vode nakon obroka ne smatra više nego ugodnim...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Bolje nego svježe: Povrće koje je zdravije kuhano

Maksimum zdravlja

Bolje nego svježe: Povrće koje je zdravije kuhano

Iako termičkom obradom najveći dio namirnica gubi svoja hranjiva svojstva, postoje i one koje su daleko...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Brže od blendera: Kako najbrže izrezati luk

Čovjek-mašina

Brže od blendera: Kako najbrže izrezati luk

Većina ljudi prolije značajnu količinu suza dok izreže jednu glavicu luka. Radi se o plinu koji se prilikom...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (1)

>Maslinovo ulje je korisnije nego što se mislilo

Univerzalna promjena

Maslinovo ulje je korisnije nego što se mislilo

Da je ulje cijeđeno iz maslina jedna od najzdravijih namirnica koje svom tijelu možemo priuštiti, već odavno...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)