Quinoa - neznani izvor esencijalnih aminokiselina

"Zlato Inka"

Quinoa već hiljadama godina raste na planinskim Andama Južne Amerike i bila je važan dio svakodnevne prehrane Inka, zato se često naziva i „zlatom Inka“. Poput žitarica može se jesti u zrnu ili samljeti u brašno i konzumirati u vidu hljeba ili tjestenine. Zbog viskokvlitetnih proteina, vlakana, vitamina i minerala ovu namrinicu može koristiti svako, a od posebne je važnosti za vegeterijancima koji traže izvore kvalitetnih proteina.

Quinoa - neznani izvor esencijalnih aminokiselina
Quinou u BiH je moguće pronaći na policama dobro snadbjevenih prodavnica ili prodavnica zdrave hrane po cijeni od 12 KM za 1 kg.

Često se pogrešno ubraja u žitarice, a ustvari je sjeme biljke sa zelenim listovima Chenopodium (također poznate kao loboda), koja dosta liči na blitvu i špinat. Quinoa ima strukturu sličnu zrnu pšenice ili riže.

Njen ukus se mnogima dopada, može se koristiti za tjestenine, hljeb, salate i supe, a priprema se brzo i jednostavno - identično kao i za riža.

Prednosti quinoe sa zdrastvenog aspekta:

Sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina. Postoji ukupno 20 aminokiselina koje su potrebne za stvaranje proteina, ali tijelo proizvodi samo njih 11. Preostalih 9 koje se nazivaju esencijalne aminokiseline se moraju unijeti putem hrane. Quinoa i soja su jedine hranljive biljke koje sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina.

Lako probavljiva. Quinoa je kompleks ugljikohidarta, lako je probavljiva i ne prouzrokuje veći nivo šećera u krvi niti inzulina. Njen glikemijski indeks je 36, što je čini odličnim izvorom energije. 
Bogata vlaknima. 100 grama quinoe sadrži 7 grama vlakana. Vlakna pomažu da debelo crijevo i arterije održite čistim i zdravim.

Brzo zasiti. Proteini i vlakna quinoe uzrokuju sitost, što vam stvara osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva.

Bogta je vitaminima i mineralima. Više od bilo kojih žitarica bogata je kalcijem, vitaminom B, vitaminom E, fosforom, magnezijem, kalijem, željezom, bakrom, manganom i cinkom. 
Sadrži fitonutrijente. Quinoa je bogata fitonutrijentima (također poznatim kao fitohemikalije), koji predstavljaju hemijske spojeve koji smanjuju rizik srčanih oboljenja kao i nekih oblika raka.

Djeluje kao probiotik. Quinoa ima svojstva probiotika koji hrani mikrofloru (pozitivne bakterije) vaših crijeva.

Ne sadrži gluten. Quinoa je bez glutena i kao takva je sigurna namirnica za ljude sa netolerancijom na gluten, odnosno pogodna je za one sa oboljenjem zvano celijakija.

Popularnost quinoe je u porastu, ali se još uvijek ne može pronaći u većini prodavnica. Quinou u BiH je moguće pronaći na policama dobro snadbjevenih prodavnica ili prodavnica zdrave hrane po cijeni od 12 KM za 1 kg.

Quinoa, nekuhana
Nutritivne vrijednosti (100 grama)
Energija 1,539 kJ (368 kcal)
Ugljikohidrati 64 g
Vlakna 7 g
Masti 6 g
Proteini 14 g
Voda 13 g
Tiamin (Vit. B1) 0.36 mg (28%)
Riboflavin (Vit. B2) 0.32 mg (21%)
Vitamin B6 0.5 mg (38%)
Folat (Vit. B9) 184 μg (46%)
Vitamin E 2.4 mg (16%)
Željezo 4.6 mg (37%)
Magnezij 197 mg (53%)
Fosfor 457 mg (65%)
Cink 3.1 mg (31%)
Procenti se odnose na preporučene dnevne unose za odrasle. Izvor: USDA Nutrient database

Komentari (1)

Izgleda kao odlična namirnica, ali 12 KM za 1 kg nije baš povoljno.

Dizdar
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak