Jesenja poslastica: Zašto se kesteni toliko cijene

Više nego zdravi

Hladniji dani i sumorno vrijeme nakon okončanja ljeta, uvijek bivaju uljepšani toplom atmosferom koju ništa bolje ne pravi od toplog čaja i pečenog kestena. Prvenstveno se tu misli na namirnicu koju su još drevni Rimljani pekli i jeli na ulicama, što je do dana današnjeg ostalo prisutno.

Jesenja poslastica: Zašto se kesteni toliko cijene

Dok specifični okus i toplina pečenog pitomog kestena privlači narodne mase, stručnjaci posebno ističu divljenje ovom orašastom voću, za kog se zna da termičkom obradom postaje čak i dvostruko hranjivije.

Prepoznatljiv po tome što snižava nivoe lošeg holesterola u krvi, kesten čijih 100 grama sadrži energetsku vrijednost od 245 kalorija, osim ugljikohidrata, u svom sastavu ima i proteine i masnoće, što ga čini kompletnom i više nego kvalitetnom namirnicom.

Zbog svojih vlakana, pomaže radu crijeva, pa čak i smanjuje nivoe lošeg holesterola u krvi, a sa bogatstvom vitaminima A, B i C, te mineralima: manganom, magnezijem, kalcijem, hlorom, željezom i bakrom, kesten štiti zdravlje srca i bubrega, dok posljednji spomenuti ima uticaj i na jačanje kostiju.

Zbog svega toga, kesten zaista vrijedi jesti u hladnom periodu godine, pa se uračunavajući kalorije koje nosi, s punim pravom treba prihvatiti kao rado viđen član dnevnog lanca ishrane.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak