Česta su pitanja o potrebnim porcijama hrane i trebali ih računati kad se želi živjeti zdravim životom. Kontrola porcija jeste važna za zdravlje, ali nije u konvencionalnim načinima i ne treba se svjesno kontrolisati kada već sjednete za kuhinjski stol. Naša tijela imaju nekoliko hormona koji rade da kontrolišu naš apetit i govore nam kad da jedemo. Tri najvažnija su inzulin, grelin i leptin.
Kontrola porcija
PrejedanjeInzulin je skladišni hormon koji zadovoljava i kontroliše apetit – kad padne, postanemo gladni, a kad se podigne, šaljemo hranu u mišiće i masti se pohranjuju, a najvažnije mi se osjećamo zadovoljno i prestanemo jesti. Grelin je hormon koji stimuliše glad i ispušten je kad moramo jesti, kad se podigne nivo, osjetimo da smo ispunjeni i prestanemo jesti. Leptin funkcioniše slično, ali je malo složeniji u smislu da kontroliše metabolizam i apetit – u principu kontroliše tjelesnu težinu.
Kad dobijemo dodatne kilograme, naše masne ćelije otpuštaju leptin što nas čini da se osjećamo brže sitim, a kad tijelo osjeća da treba dobiti na težini, nivou leptina u krvi pada, što nas čini gladnim i neaktivnim (uzrokujući dobitak težine u mišićima i masti).
To su ukratko uloge hormona i njihova kontrola apetita. Vodi nas do teorije da se kontrola porcija i apetit vrši podsvjesno i prirodno, a ne silom. Nikad nije zdravo ograničavati sebe niti porcije. Radije slijedite nekoliko jednostavnih pravila.
- Jedite stvarnu hranu. Kad jedete stvarnu hranu, signali gladi i apetita su mnogo učinkovitiji. Po pravilu, što manje obrađene hrane osjećaj punosti će brže signalizirati i prestati ćete jesti. Na primjer, bilo bi mnogo lakše jesti 1.000 kalorija iz kolača nego 1.000 kalorija krompira i mesa. Dakle, ne znači da vaša ishrana treba biti čista nerafinirana hrana, ali ćete vidjeti da ako je većina hrane takva, onda kontrola porcija neće biti problem.
- Slušajte signale. Stomak i tijelo su dobri u davanju signala kad da prestanemo jesti. Ako osjećate da ste puni i nemate više želju za jelom, tad je normalno vrijeme za prestati. Veća svjesnost u vezi ovog osjećaja može biti ključan faktor što se tiče kontrole porcija. Probajte jesti sporije i stvari bi se same posložile – osjećaj da ste već puni obično se javlja na vrhu želuca i nedostatak želje vam sugeriše da ostatak hrane na tanjiru više ne izgleda tako ukusno.
- Pijte vodu uz/poslije velikih obroka. Nakon velikih obroka (ručka, večere) lako je zamijeniti glad sa žeđi. Velika čaša vode ili biljnog čaja lako može izazvati osjećaj ispunjenosti hranom i podsjetiti vas da je hrana još uvijek nesvarena. Ovo nije uvijek slučaj, s toga pazite na prekomjernu hidraciju.
Vrlo često kontrola porcija hrane je jednostavna za popraviti i ne treba je kontrolisati sa snagom i silom, nego samo slušajući tijelo i signale koje daje dok jedete. U biti, kad ste gladni jedite i slušajte signale poput želje za hranom – ako gledate u nešto i vaše tijelo žudi za tim, velike su šanse da ste gladni i morate jesti. S druge strane, gledajući u neku hranu odmah nakon obroka vam ne stvara neku želju za hranom, smisleno.