Vruće ljetno doba, period je godine u kom najveći užitak predstavlja sjedenje u hladu i ispijanje hladnog pića. Taj pojam hladnog pića, skoro pa nikako ne prolazi bez dodatnog rashlađivanja kockicama leda, istim onim kockicama na čiju opasnost stručnjaci upozoravaju proteklih godina.
Kockice leda u piću i razlozi zbog kojih su opasne
Zašto ih treba izbjegavatU čemu je problem, i zbog čega su kockice leda u stvari opasna prijetnja po ljudsko zdravlje?
Ako se na prvi pogled posumnja na to što se radi o ekstremnom, najhladnijem mogućem načinu rashlađivanja, to ipak nije slučaj. Problem je u miroorganizmima, uzročnicima ogromnog broja zaraznih bolesti, a za čije prenošenje kockice leda predstavljaju jedan od idealnih načina.
Mnogo je problema vezanih za higijenu i pravljenje, te posluživanje kockica leda u piću. Prvi je vezan za samu higijenu zamrzivača, koji su kroz kompletan niz istraživanja dokazani kao predmeti jako bogati bakterijama, budući da na njihovu higijenu vlasnici ne obraćaju mnogo pažnje.
Drugi problem, i ujedno najveći, vezan je za čistoću samih posuda za vodu u kojima se obrazuju kockice leda. Dokazano je da vlasnici jako rijetko čiste ove posude, pa je uobičajna stvar da upravo one važe za glavne prenosnike opasnih mikroorganizama na kockice leda, koje se kasnije otapaju u piću, te tako unose u organizam. Čak i kada se radi o čistoj posudi, prelazak bakterija sa drugih stvari u zamrzivaču je sušta realnost, jer rijetko koja posuda ima poklopac.
Treći problem s kom se i najmanje razmišlja je taj što osobe koje spremaju i poslužuju pića, kockice leda iz posude daleko najčešće vade direktnim kontaktom rukama. Naravno da oni ruke ne peru u piću koje će biti posluženo, ali diranjem kockica leda prije spremanja u čaše, dobija se doslovno isti efekat. Sve to je blago rečeno katastrofalno sa higijenske strane, posebno kada se zna da oni koji poslužuju, rade i naplate svakih nekoliko minuta, te nemaju vremena da peru ruke nakon svakog dodira sa leglima mikroorganizama kakve su novčanice.