Trik za uništavanje pesticida sa voća i povrća

Jednostavno i efikasno

Umjetna đubriva i pesticidi se u sve većoj mjeri primjenjuju u proizvodnji hrane, pa samim tim se i iz dana u dan povećava unos raznih toksičnih i kancerogenih materija u ljudske organizme.

Trik za uništavanje pesticida sa voća i povrća
Foto: Unsplash

Proizvodnja hrane i rješavanje svih problema s kojim se susreće voće i povrće pri svom razvoju, odavno su olakšani raznim hemijskim proizvodima, pa nam je zbog toga svega postalo jasno da najljepši primjerci jabuke ili bilo kojeg drugog voća ili povrća, vjerovatno nisu dobar izbor.

Kako svijest ljudi raste o pesticidima tretiranom voću i povrću, tako se i sve češće postavlja pitanje, kako pravilno očistiti i pripremiti hranu tretiranu na ovaj način, te kako se na najbolji način spasiti od negativnih uticaja?

Možda i najjednostavniji način je pranje i potapanje u rastvoru vode i sirćeta (ocata). U veliku posudu vode dodati pola šoljice sirćeta, te voće i povrće ostaviti potopljeno 15-ak minuta. Nakon toga ga dobro isprati i pripremiti za jelo.

Zanimljivo ali ovaj jednostavni trik bi trebao neutralizirati čak i do 98 posto pesticida i bakterija koje se nalaze na svježim proizvodima.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak