Bolje nego svježe: Povrće koje je zdravije kuhano

Maksimum zdravlja

Iako termičkom obradom najveći dio namirnica gubi svoja hranjiva svojstva, postoje i one koje su daleko zdravije i bolje kada su skuhane. Štaviše, neke od njih su čak i jako loše kada se jedu svježe.

Bolje nego svježe: Povrće koje je zdravije kuhano
Foto: Unsplash

Naravno, svjež krompir nikada neće biti smatran jelom, budući da ima jako loše efekte, a navodno može dovesti i do značajnog povećanja tjelesne temperature.

Ipak, najuobičajniji način pripremanja krompira je prženjem, što nikada ne može biti dobar izbor sa zdravstvene strane gledano, koliko je to spremanje za jelo kuhanjem. Krompir sadrži dosta vlakana i vitamina, te se najviše dobrih sastojaka sačuva prilikom kuhanja zajedno sa korom.

Također, kuhanjem se izvlači maksimum zdravlja i iz:

- Repe

- Šparoga

- Brokula

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak